Rețeta centrului este tematica iubirii. Noi așa ne începem ziua: mai întâi ne îmbrățișăm și apoi începem activitățile

Oana este educatoarea centrului, o persoană minunată, care se află în spatele activităților educaționale. Ea este acolo pentru fiecare gând trist sau vesel al copiilor, acționând de fiecare dată cu multă afecțiune, secretul care a condus-o cu succes la atingerea celor 11 ani de carieră pedagogică.

Oana este responsabilă în proiectul “VulnerABILITĂȚI: de la provocări la oportunități” de componenta educațională iar mai jos găsiți un scurt interviu despre activitatea ei.

  1. Care este activitatea ta in cadrul proiectului?

Rolul meu este sa îi pun în valoare pe elevi, să fie independenți, creativi și de aici se pot rezolva toate problemele. Dacă ei sunt creativi găsesc soluții, dacă ei sunt independenți se pot descurca singuri, dacă sunt toleranti si empatici vor reuși să lucreze într-o echipă.

În acest proiect îmi propun să vin în întâmpinarea și prevenirea dificultatilor cu care se confruntă minorii defavorizați în calea lor educațională.

Obiectivele mele sunt îmbunătățirea serviciile socio-educationale, promovarea dialogului intercultural și a culturii rome în comunitatea locală din Panciu.

  1. De cât timp lucrezi în domeniul educației? Cum ai descoperit ca ți se potrivește?

Lucrez ca educatoare de 10 ani, acesta este al 11-lea an. Am lucrat ca educatoare din primul an de facultate. Eu am finalizat un liceu de profil, de teologie iar facultatea în același domeniu. Dar de când am făcut practică la liceu, am avut o legătură foarte puternică, mi-a plăcut foarte mult ideea de a fi pedagog. Din primul an am avut o conexiune profundă cu copiii. La prima întâlnire cu ei am zis Asta e meseria mea. Apoi m-am interesat să văd cum mă pot înscrie la  Facultatea de Psihologie și Științele Educației, să fiu cu toate actele în regulă.

M-am alăturat anul trecut Asociației Lumea lui Pinocchio. Și pentru mine a fost la început o provocare, pentru ca acești copii, cunoscându-i  mai bine, sunt speciali…. pentru că vin din medii defavorizate au nevoie de mai multe cunoștințe, sprijin, dar mai ales de afectiune, de sprijin emoțional. Iar la început cand am venit, erau timorați… primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i îmbrățișez, am observat ca de asta aveau nevoie, de afecțiune. Societatea, din păcate, i-a defavorizat, își pierd încrederea în ei foarte ușor.

Anul trecut, am stabilit să mergem într-o zi pe Valea Brazi unde locuiesc cei mai mulți dintre ei. Când le-am văzut situația…. condițiile în care locuiesc… foarte precare… acest  lucru m-a întristat dar în același timp am zis că trebuie să facem ceva, trebuie să-i facem fericiți, pentru că ei de asta au nevoie. Erau foarte entuziasmați să ne vadă. Mereu ne întrebau: Când începem? Când începem? (Centrul fiind închis atunci, căci era pandemie). Pentru ei orice contează, cu o bomboană le poți face ziua mai frumoasă iar centrul pentru ei este o binecuvântare, pentru că aici au o masă caldă, își fac temele, primesc sfaturi bune. Ei au nevoie de consiliere, au nevoie să le fi alături, au nevoie efectiv să le fii prietenul lor. Noi pe lângă faptul că îi ajutăm la teme, suntem acolo să îi sprijinim emoțional… au nevoie să vorbească cu cineva, să îi asculți, să le transmiți că îți pasă de ei și că îi iei la pachet cu toate problemele lor.

  1. Cum ai descrie copiii? Ce au ei deosebit sau ce lecții iei de la ei?

Cel mai mult am luat inocența și să tratez lucrurile cât mai calm, să fac lucrurile cât mai natural și tot timpul să fiu cu zâmbetul pe buze, căci orice situatie are rezolvare. Aveam un copil care îmi spunea mereu: doamna, nu-i nimic, nu-i nimic, mergem înainte. Și mi-a rămas devizia asta.

  1. Știm cu toții cât de provocatori pot fi copiii, cum reușești sa mentii calmul, echilibrul, între ei dar și între tine și ei?

Îmi aduc aminte, cam prin 2018, aveam o grupă mică și la această grupă am avut o fetiță foarte energică, se bagă sub masa, arunca jucăriile, nu voia să participe la activități și mi-am zis: doamne, cum schimb eu acest comportament?. Și mi-am dat seama ca ea avea nevoie de afectiune, atenție și mi-am zis: ok, o sa petrec mai mult timp cu ea. Iar apoi fetița mi-a zis: doamna, dar mie îmi place la grădiniță, o sa mai vin. Îi făceam complimente, i-am dat roluri importante, să fie ajutorul meu, să strângă jucăriile și dintr-o fetita foarte agitată a devenit o fetiță foarte cuminte, fericită.

Este foarte important să le fii alături și să aibă încredere în tine.

De altfel, parintii sunt foarte importanti în parcursul copiilor. Adesea îi întreb: acasă, cum se comporta, ce face? Chiar dacă la început părinții sunt mai rezervați și le e greu să accepte lucruri negative, pe parcurs se deschid și asta ajuta la rezolvarea situației.

  1. Cum arată o zi la Centrul Pinocchio? Cum vă planificați activitățile?

Împreună cu voluntarii de la centru stabilim în fiecare dimineața cum vom aborda desfășurarea activităților cu copiii.

Copiii petrec la Centru 4 ore, de la 12:00 la 16:00. Când ajung de la școala, fac rutina zilnică, de igienă, masă. De la 12:00 la 13:00 avem activități recreative. Facem jocuri interactive, energizante, afară sau în clasă, dacă vremea e urâtă.

Urmează programul de teme iar apoi din nou activități  recreative. In partea de program alocata activităților de educație non-formale avem zile cu diferite tematici, o zi pentru științe, o zi cu activități practice si altele unde facem diverse jocuri: logice, creative, dinamice, didactice.

Rețeta centrului este tematica iubirii. Noi așa ne începem ziua: mai întâi ne îmbrățișăm și apoi începem activitățile.

Echipa noastră este minunată, orice activitate noi o facem împreună. Ne întrebăm: e bine asa? Lucrăm împreună, ne sfătuim, tot ce facem, facem pentru copii.

  1. Te vezi și in viitor făcând același lucru?

Da, în acest domeniu sunt cea mai împlinită, nu m-aș vedea făcând altceva. Cel mai bine îmi e printre copii, sau cum le zic eu îngerași.

„Proiectul este derulat de Asociația Lumea lui Pinocchio și beneficiază de o finanțare în valoare de 50.000 de euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top