Duminica, 13 octombrie la Biblioteca „Duiliu Zamfirescu” din Focsani, in zona Vrancei din estul Romaniei s-a desfasurat un eveniment important pentru lumea voluntariatului european pentru a informa despre aceasta mare oportunitate pe care o reprezinta Serviciul European de Voluntariat atat pentru Asociatii cat si pentru tinerii din Vrancea. In jurul orei 10:30 Asociatia Lumea lui Pinocchio a oprit Caravana SEV la Focsani pentru a povesti asociatiilor si tinerilor prezenti despre propria experienta SEV impreuna cu Agentia Nationala (ANPCDEFP) care a promovat intregul proiect de promovare a Serviciului European de Voluntariat in toata Romania.
Intalnirea a reunit o constelatie de persoane diverse atat ca varsta, ocupatii, puncte de vedere, prooiecte de viata, dar toti adunati de curizitatea pentru un cuvant: un acronim, care aremultiple, dar putin notate, fete: SEV. Intalnirea a fost un eveniment al Caravanei SEV si a facut parte dintr-un proiect mai amplu, „gONG – voluntariatul intra in scena”, finantat de Comunitatea Europeana prin Programul Tineret in actiune si a vrut sa arate toate celelalte fete care oglindesc SEV-ul, cuvant intalnit prea putin inca si doar cu precadere in mediul online sau in mediile foarte restranse ale voluntariatului. Il SEV pentru a se putea realiza ca experienta importanta pentru tinerii intre 18 si 30 de ani, pentru care a fost conceputa de catre Comunitatea Europeana, trebuie sa se extinda si in alte contexte, cum ar fi mediul studentesc, cel al formarii profesionale, sociatiile de tineri, centrele culturale, lumea non-profitului, a asociatiilor sau a ONG-urilor.
Pe 13 octombrie, dimineata, Str Mihail Kogalniceanu nr 12 a fost sediul a unei animate intalniri intre membrii asociatiilor non profit, voluntari sev ca si ex voluntari care si-au povestit experienta, tineri, activi sau nu in lumea voluntariatului, ale caror intrebari au subliniat un interes latent pentru un lucru la care ar trebui sa dam mai multa atentie, astfel incat Caravana SEV sa fie doar inceputul in promovarea si informarea asupra unei teme care poate reprezenta azi o ocazie de crestere personala si profesionala pentru toti tinerii din Europa si in particular o sansa pentru tinerii care, din cauza varstei sau din motive de natura financiara nu au mijloace pentru a-si exercita in mod activ cetatenia europeana.
Prezentarea, tinuta de un formator in Programul Tineret in Actiune, Andreea Floroiu. s-a desfasurat sub forma unui workshop interactiv in care, dupa expunerea conceptelor importante in SEV,s- a incercat sa se raspunda la intrebarile si dubiile pe care le-au pus participantii. la aceasta parte au putut aduce marturii membrii Asociatiei „Lumea lui Pinocchio” si Nicoleta Tache, ex voluntar sev . Acesta a fost poate momentul cel mai important al diminetii astfel incat participantii au putut intelege daca si cum SEV ar putea fi un raspuns concret la asteptarile de crestere personala si profesionala pe care tinerii intre 18 si 30 de ani le au.
Intalnirea s-a incheiat cu mult entuziasm in jurul orei 13:30, in timp ce tinerii si reprezentantii asociatiilor preluau material informativ si schimbau contacte, semn ca doreau sa aprofundeze si sa impartaseasca cu colegii si prietenii o experienta care sa nu se termine intre peretii Bibliotecii din Focsani. Participantii s-au salutat indreptandu-si privirea spre
Caravana SEV, care a ajuns la ei pentru cateva ore si impartasind toti dorinta de-a urma exemplul de peste sase ani a Asociatiei „Lumea lui Pinocchio” in Proiecte SEV si lucrul cu voluntari si care a facut realizabil evenimentul la care tocmai participasera.
Caravana a reluat voiajul catre Salaj cu intentia de-a face ca Serviciul European de Voluntariat sa devina o pretioasa, dar accesibila experienta de imbogatire a bagajului personal si profesional si in plus o ocazie de intalnire cu ceilalti, cu scopul de-a deveni constienti de ceea ce inseamna cetatenie activa pentru multi tineri europeni in toata Romania.
Carla Parodi, Voluntara SEV IBO Italia in Panciu (Romania)
Titlul Proiectului „Let yout voice be heard: Education Voices Society”
Codul Proiectului: RO-21-107-2013-R2